"ELAZIĞ,DOĞU’NUN MADEN KENTİDİR"

"ELAZIĞ,DOĞU'NUN MADEN KENTİDİR"

Cip köyünde bulunan ve 2 bin 800 metre derinliğinde çıkan 60 derece sıcaklıkta olan Cip Köyü Jeotermal su kuyusunun açılışı gerçekleşti.

21 Ocak 2019 - 11:46 - Güncelleme: 21 Ocak 2019 - 11:48

Cip köyünde bulunan ve 2 bin 800 metre derinliğinde çıkan 60 derece sıcaklıkta olan Cip Köyü Jeotermal su kuyusunun açılışı gerçekleşti.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez,Elazığ’da  Cip Köyü Jeotermal su kuyusunun  açılışına katıldı.

 

Cip köyünde bulunan ve 2 bin 800 metre derinliğinde çıkan 60 derece sıcaklıkta olan Cip Köyü Jeotermal Su Kuyusunun açılışı gerçekleştirildi.

 

Düzenlenen açılış törenine Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Elazığ Valisi Çetin Oktay Kaldırım, AK Parti Genel Merkez Teşkilatlardan Sorumlu Başkan Yardımcısı ve Elazığ Milletvekili Metin Bulut, AK Parti Elazığ Milletvekili Zülfü Demirbağ, CHP Elazığ Milletvekili Gürsel Erol, Elazığ Belediye Başkanı Mücahit Yanılmaz, AK Parti İl Başkanı Ramazan Gürgöze, Fırat Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kutbeddin Demirdağ, Elazığ Jandarma Komutanı Albay Necip Çarıkcıoğlu, AK Parti Elazığ Belediye Başkan Adayı Şahin Şerifoğulları, kurum müdürleri ve STK temsilcileri katıldı.

 

Açılış konuşmasını yapan Maden Tetkik Aramam (MTA)  Genel Müdürü Cengiz Erdem, “Elazığ’ımız sahip olduğu jeolojik yapı, maden çeşitliği ve potansiyeli ile Doğu Anadolu bölgesinin bir maden kentidir diyebiliriz. Bugün burada açılışını yapacağımız termal kaynağında bu potansiyele eklenmesi ile artık jeotermal alanında da bir maden potansiyeline kavuşmuş olacaktır. Çalışma yaptığımız bu alanda kaynak varlığını bekliyorduk. Bu nedenle yapılan etütler ve çalışmalarla belirlediğimiz bu alanı yaklaşık 40 tır nakledilen sondaj makinasını getirdik. Aşağı yukarı 3-4 aylık bir çalışmayla 2 bin 300 metre derinlikte 60 derece 90 litrelik jeotermal akışkana ulaşmış olduk. Ayrıca bu bölgede yapmış olduğumuz 2 bin 300 metre en derin sondaj çalışma ile Elazığ, Malatya ve Diyarbakır’a öncülük edecektir. MTA ailesi olarak yaptığımız bu çalışmada ulaştığımız sonuçtan mutluyuz.” diye konuştu.

 

BAŞKAN YANILMAZ:’’ELAZIĞ HER GÜN GELİŞEN VE BÜYÜYEN BİR ŞEHRİMİZ’’

 

Elazığ Belediye Başkanı Mücahit Yanılmaz ise yaptığı açıklamada,“Elazığ’ımız her gün gelişen, zenginleşen ve büyüyen bir şehrimiz. Bu bölgede özellikle son dönemde yaptığımız 1 milyon 520 metre kare büyüklüğündeki Cip Mesire Alanıyla, Şehit Polis Fethi Sekin Mesire Alanıyla, Kültür Parkıyla, altı ve üst geçitleriyle Elazığ’ımız zenginliğine zenginlik kattı. Bugün burada açılışını yapacağımız jeotermal tesisler Elazığ’ımızın zenginliğine zenginlik kattığı gibi turizm gelişiminde de önemli bir yer tutacaktır.’’dedi.

 

VALİ KALDIRIM: ‘’BURASI ÇOK ÖNELİ BİR ALAN ÖNEMLİ BİR MERKEZ OLABİLİR’’

 

Elazığ’ın bölgesinde parlayan bir yıldız olduğunu ifade eden  Elazığ Valisi Çetin Oktay Kaldırım,“Elazığ’ımız bölgesinde parlayan bir yıldız. Hızla gelişen bir şehir. Bütün yönleriyle altyapısını geliştiren, kamu yatırımı alan, yatırım ortamını geliştiren, hedeflerini güzel bir vizyonla ortaya koymuş bir şehir. Hedeflerinden ve vizyonlarından biri dünyaya açılmak. Şehrimiz geniş bir perspektiften bakıyor. Ve adımlarını, stratejilerini bu doğrultuda atıyor. Elazığ’ımız önemli turizm, sanayi, tarım, su ürünleri, enerji sağlık ve eğitim şehri. Elazığ’ımız son zamanlarda önemli ziyaretçi almakta. Elazığ’a gelen ziyaretçi sayısı bu yıl arttı. Hem tarihi bakiyesi hem doğal güzelliği hem de tarihi yapısı çok fazla. Bizim arzumuz yeni değerler ortaya çıkarıp dünyaya açmak ve bu kaynak çok fazla açılmayı sağlayacak. Karakoçan bölgesinde iyi bir kaynak bulundu, buradaki kaynakta çok önemli. Bu kaynakları hem seracılıkta, otelde turizmde kullanılacak gerçekten burası çok öneli bir alan önemli bir merkez olabilir. Çok ciddi yatırım talepleri var. Buranın hızlı bir şekilde gelişip cazibe merkezi haline gelecek.” dedi.

 

BAKAN DÖNMEZ;’’BÖLGE TARIMA ELVERİŞLİ’’

 

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez ise yaptığı konuşmada,’’Jeotermal kaynakları, hayvanın etinden sütünden yararlanıldığı gibi jeotermalde öyle. 100 derecenin üstünde sıcaklığa ulaşmış olsa elektrikte üretecektik. 100 derecenin altında bölgesel ısıtma, termal etkinliklerde kullanılıyor. Bölge tarıma elverişli, seracılıkta değerlendirmede söz konusu.’’dedi.

 

50 BİN METRE SONDAJI ELAZIĞ’DA YAPMIŞ BULUNMAKTAYIZ

 

Bakan Dönmez,’’ “Elazığ başta krom ve mermer olmak üzere bakırdan kurşuna, çinkodan demire kadar her şeyi içinde barındırıyor. Bizde üzerimize düşeni yaparak bunları işleyerek milletimizin hizmetine sunmak için ekibimizle çalışıyoruz. MTA Elazığ’da büyük faaliyet içinde 50 bin metre sondajı Elazığ’da yapmış bulunmaktanız. 20 milyon, TL yatırım yapıldı. Her bir yatırımda bölge ekonomisi daha da büyüyecek ve Türkiye’nin büyümesine katkı sağlayacak. Bu yatırımların birinin açılışını yapacağız. Sondaj faaliyetlerinin sonucunda 60 derecelik bir sıcaklıkla yüksek mineral içeriğine sahip kaynak bölge ekonomisine farklı bir canlılık katacak” diye ifade etti.

 

ELAZIĞ, CAZİBE ALANI OLACAK

 

Bakan Dönmez, “Buradan çıkan kaynağı turizmde kullanacağız. Bu kaynak şehre yeni bir kimlik kazandıran sektörün başında geliyor. Ege bölgesi ve İç Anadolu’daki şehirlerimiz bunların en büyük örneği. Fark yaratan bir azlığı göreceğiz. Elazığ bu yönü ile önemlidir cazibe merkezi alanına dönecek. Termal otel ya da bin konutu ısıtmaya elverişli konuda.’’dedi.

 

SUDAN’DA ALTIN MADENİ ARAYACAĞIZ

 

MTA’nın çalışmaları hakkında da bilgi veren Bakan Dönmez,’’MTA’nın çalışmaları bunlarla sınırlı değil.Daha önce yurt içinde çalışmaları varken yurt dışında da çalışmaları devam ediyor.Sudan da ruhsatı aldık.İnşallah orda altın madeni arayacağız.Ata yurdumuz Özbekistan’da MTA ruhsatı aldık.Orda da değerli metaller arayacak.Hem kendi topraklarımız da hem de dost ülkelerin topraklarında yer altı zenginliklerini yerin üstüne çıkarma çalışmalarına devam edeceğiz’’diye konuştu.

 

Kaynak: hakimiyet gazetesi

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Elazığ'da okul önü denetimleri sürüyor
Elazığ'da okul önü denetimleri sürüyor
Elazığ'da havaların ısınmasıyla ilaçlama çalışmalarına hız verildi
Elazığ'da havaların ısınmasıyla ilaçlama çalışmalarına...