AZERBAYCAN-ERMENİSTAN GERGİNLİĞİNİN ABD'DE YANKISI VE...
MÜSTAFİ AMİRAL DOÇ. DR CİHAT YAYCI

MÜSTAFİ AMİRAL DOÇ. DR CİHAT YAYCI

AZERBAYCAN-ERMENİSTAN GERGİNLİĞİNİN ABD'DE YANKISI VE YAPILMASI GEREKENLER

18 Kasım 2021 - 13:47 - Güncelleme: 18 Kasım 2021 - 13:51

ABD’de yine Ermeni, Yunan, PKK ve FETÖ lobileri işbirliği yaparak Türkiye ve Azerbaycan aleyhinde propaganda ve algı operasyonu yapıyorlar. Son olarak Karabağ’da ateşkesi bozarak Azerbaycan’a saldıran Ermenistan masum, Azerbaycan saldırgan şeklinde kampanya yürütüyorlar. İşte size son 2 günden bir takım örnekler.

-BM Sözcüsü "Tüm tarafları itidalli olmaya, 9 Kasım ve 11 Ocak'taki üçlü açıklamalara uygun olarak hareket etmeye ve ilgili tüm endişeleri diyalog yoluyla barışçıl bir şekilde ele almaya çağırıyoruz."

-ABD Dışişleri Bakanı Blinken; Ermenistan ile Azerbaycan arasında çatışma çıktığına dair haberler bizi rahatsız ediyor. Sınırların çizilmesi de dahil olmak üzere tüm önemli sorunları çözmek için her iki tarafı da doğrudan ve yapıcı bir şekilde katılmaya çağırıyoruz.

-ABD Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi Kıdemli üyesi David Cıcılline Aliyev'in saldırganlığını kınıyor. "Azerbaycan Ermeni egemenliğini tanımalı ve saygı duymalı"

-ABD Kongre Üyesi Adam Schiff Azerbaycan'ın Ermenistan'a yönelik saldırısını kınıyorum. Dışişleri Bakanlığı, Yeni bir kitlesel insani felaketi önlemek için mevcut her diplomatik kanalı ve manivelayı kullanmak ve Ermeni halkına ve onların egemenliğine olan sarsılmaz desteğimizi göstermek için derhal harekete geçmeli

Tüm bunların yanı sıra, Ermeni Çatı Kuruluşu ANCA da büyük bir kampanya ile ABD Ulusal Savunma Bütçesi içine Senatörlerin Azerbaycan’a yaptırım  uygulanması ve tüm yardımların kesilmesi için madde ekletme kampanyası yapıyor.

 

Yapılması gerekenler;

Ermeni saldırganlığının dünya başkentlerinde protesto edilmesi,

BM Güvenlik Konseyine Ermeni saldırganlığı ve ateşkes ihlalini durdurması ve Ermenistan’a yaptırım uygulaması çağrısında bulunulması, 

Uluslararası Ceza Mahkemesi ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine Ermenistan hakkında suç duyurusunda bulunulması,

Ermenistan’ın bu saldırganlığına misliyle karşılık verilmeli ve cezalandırma harekatı ile Azerbaycan’ın toprak kazanımları artırılmalı,

Nihai hedef olan Ermenistan tarafından işgal edilmiş Azerbaycan topraklarının kurtarılmasının bir an önce gerçekleşmesi sağlanmalıdır.

Aksi takdirde kardeş Azerbaycan’ın da sittin sene sürecek bir Kıbrıs sorunu olur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..

Son Yazılar