"BİSİKLET TRAFİĞE ÇÖZÜM OLACAK TEK ULAŞIM...

"BİSİKLET TRAFİĞE ÇÖZÜM OLACAK TEK ULAŞIM ARACIDIR!"

Bisikletliler Derneği Elazığ Temsilciliği Yaklaşan seçimler nedeniyle bisikletin bir ulaşım aracı olduğu ve belediye başkan adaylarının bu durumu göz ardı etmemesi gerektiğini vurgulayarak Trafiğe çözüm olarak bisikletli ulaşıma dikkat çekti!

27 Mart 2019 - 11:34

Bisikletliler Derneği Elazığ Temsilciliği Yaklaşan seçimler nedeniyle bisikletin bir ulaşım aracı olduğu ve belediye başkan adaylarının bu durumu göz ardı etmemesi gerektiğini vurgulayarak Trafiğe çözüm olarak bisikletli ulaşıma dikkat çekti!

Bisikletliler Derneği Elazığ Temsilcisi Atakan ÖZDAL Yaklaşan seçimler dolayısıyla bisikletin bir ulaşım aracı olduğunu vurgulamak amacıyla bir basın açıklaması yaptı. ÖZDAL ve Dernek üyeleri yaptığı açıklamada şunları kaydetti:

Bisikletliler derneği olarak 46 İl ve İlçedeki Temsilcilik ve Şubelerimizle bisikletli yaşamın geliştirilmesi amacıyla çalışmalar yürütmekteyiz. Bu bağlamda Çevre ve Şehircilik bakanlığı başta olmak üzere birçok kurum ve Sivil Toplum Kuruluşu ile işbirliği halinde faaliyetler yürütmekteyiz. Türkiye’de faaliyet gösteren Bisikletli Sivil Toplum Kuruluşular içerisinde en büyük Sivil Toplum Kuruluşu olan Bisikletliler Derneği son olarak Çevre ve Şehircilik bakanlığı tarafından 100 Gün eylem planı kapsamında yapılacak olan 3000 KM bisiklet yolları projelerinde yerel yönetimlerin bisiklet yolu projelerinde katkıda bulunması hususunda faydalı mütalaa etmiştir.

            Türkiye’de Güvenli ve Ulaşıma Entegre Bisiklet altyapısının olmaması kısa mesafe ulaşım ihtiyaçlarımızda otomobil kullanımını zorunlu kılmaktadır. Otomobil kullanımı ise toplumsal olarak bizleri hareketsiz bırakırken, hareketsizlik sağlık sorunlarını tetiklemekte, kalp hastalığı, diyabet, kanser oranını arttırmakta, hava kirliliği yaratmakta, iklim değişikliğine sebep olan karbon salınımını arttırmakta ve ekonomik olarak büyük maliyetler ödememize neden olmaktadır. Ülke olarak bisikletli yaşamın gelişmiş ülkeler düzeyinde olmaması yıllık 24 milyar dolar civarında cari açığa sebep olmaktadır.

            Enerji bakanlığında 2012 yılında yaptırılan ulusal ankette toplumun %66,7’sinin bisikleti ulaşım aracı olarak kullanmak istediği ancak güvenli yollar olmadığı için bisiklet kullanımından kaçındığı ortaya çıkmıştır. Yine aynı ankette Güvenli bisiklet yolu olsa kısa mesafe ulaşımını bisiklet ile yapmak isteyenlerin oranı %51,2 olduğu saptanmıştır. Yani toplumumuz bisikletli yaşam için heyecanlı ve hazırdır.

            Önümüzdeki Günlerde yapılacak yerel seçimler öncesinde Belediye başkan adaylarının projelerini merakla ve kaygıyla takip etmekteyiz. Şehrimizdeki tüm belediye başkanı adayları şehrimizde ciddi bir trafik sorunu olduğundan bahsederken çözüm projeleri olarak hep günü kurtarmaya yönelik projeleri ön plana çıkarmaktadırlar. Geçen süreçte yerel yönetimlerimiz kaldırımı ve orta refüjü daraltma yöntemleriyle 2 şeritli yolları 3 şeride çıkararak, yeşil alanları çok katlı kavşaklara çevirerek trafiğe çözüm aramışlardır. Ancak gelecekte görülecek ki artan nüfus ve buna bağlı artan araç sayısı nedeniyle 3 şeritli yollar da yetersiz gelecek ancak çarpık yapılaşmalar sebebiyle yolu 4 şeride çıkartmak da artık mümkün olmayacaktır.

            Başta Avrupa olmak üzere birçok gelişmiş toplumlar henüz daha 20. Yüzyılın ortalarında bu sorunu erkenden teşhis etmişler ve trafiği çevreci, ekonomik ve sağlıklı bir ulaşım aracı olan Bisiklete göre dizayn etmişlerdir. Ancak düz bir ovaya kurulmuş olan şehrimizde ne yazık ki trafik sorununu vurgulayan belediye başkanı adaylarımız trafiğe çözüm olarak sıraladıkları projelerde Bisikletli çözümleri yok saymaktadırlar. Bisikletin bir spor ve eğlence aleti olması yanı sıra bir ulaşım aracı olduğu gerçeğini göz ardı etmektedirler.

            Bizler yine de bir Sivil Toplum Kuruluşu olmanın sorumluluğu gereği buradan tüm belediye başkanı adaylarına bu çözümleri sunmayı bir görev bilmekteyiz.  Bu nedenle yerel yönetimlerden beklediğimiz projeler aşağıdaki gibi sıralanmıştır.

  1. Yönetmelik gereği mevcut ve yeni yapılacak tüm ana arterlerde yönetmelik hükümlerine tam olarak uymak şartıyla Ulaşıma Entegre bisiklet yollarının yapılması.
  2. Şehrin işlek noktalarına, kamu kurum bahçelerine ve okul bahçelerine bisiklet park ve tamir istasyonlarının yapılması.
  3. Gazi caddesi ve Vali Fahribey caddelerinin trafiğe kapatılarak yayalaştırılması, 2 caddeyi sürekli dönen bir hafif tramvay sisteminin konulması, bisiklet yollarının yapılması ve bu bölgede ücretsiz sepetli veya sepetsiz bisikletlerin kullanıma açılması.
  4. Halka bisiklet alışkanlığının kazandırılması amacıyla Belediye tarafından halka ücretsiz bisiklet sürüş eğitimlerinin verilmesi.
  5. Belediye başkanlarının da bizzat iştirak ettiği halka açık bisiklet kortejleri ile farkındalık oluşturulması ve en önemlisi makam aracı olarak bisikletin kullanılması.
  6. Şehrin her noktasına ücretsiz veya cüzi ücretlerle kiralanan bisiklet kiralama istasyonlarının kurularak halkın hizmetine sunulması.
  7. Belediye otobüslerine Bisiklet taşıma aparatı eklenerek, gerek rahatsızlanarak, gerek teknik bir arıza nedeniyle, gerek başka sebeplerle yolda kalan bisikletlilerin ücretsiz bir şekilde taşınmasına imkân sağlanması.
  8. Belediye bünyesinde Bir Bisiklet Spor Kulübünün Kurulması ve şehirdeki genç yeteneklerin zararlı alışkanlıklardan arındırılarak Türk sporuna kazandırılması.

 

 

 

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Polisin durdurduğu aracın bagajından kaçak göçmen çıktı
Polisin durdurduğu aracın bagajından kaçak göçmen çıktı
Elazığ'da soba, yangına neden oldu çatı katı kül oldu
Elazığ'da soba, yangına neden oldu çatı katı kül oldu