VALİ KALDIRIM: ”MADEN AFET BÖLGESİ VE RİSKLİ ALAN İLAN...

VALİ KALDIRIM: ”MADEN AFET BÖLGESİ VE RİSKLİ ALAN İLAN EDİLDİ”

Elazığ Valisi Çetin Oktay Kaldırım ın Çevre ve şehircilik bakanlığıyla yaptığı görüşmeler sonucunda Maden ilçesi Türkiye de ilk kez Afet bölgesi ve afete maruz riskli alanı ilan edildi.

16 Mayıs 2019 - 21:15 - Güncelleme: 16 Mayıs 2019 - 21:24

Elazığ Valisi Çetin Oktay Kaldırım ın Çevre ve şehircilik bakanlığıyla yaptığı görüşmeler sonucunda Maden ilçesi Türkiye de ilk kez Afet bölgesi ve afete maruz riskli alanı ilan edildi.

Vali Kaldırım, ”Çıkan rapor da 2007 ve 2015 yılları arasında dökülen cüruf heyelanı hızlandırdığı yönünde. Soruşturmayı başlattık. Vatandaş tahliye konusunda ikna olmaya başladı. Hızlıca iş yeri ve konut yapımı için çalışmalara başlayacağız. Hiçbir vatandaş mağdur edilmeyecek. Türkiye de ilk kez Afet bölgesi ve afete maruz riskli alan kararı çıkararak vatandaşların hakkını fazlasıyla alarak ilk’e imza attık” dedi.

Bakanlıktan Afet bölgesi ve afete maruz riskli alan kararı hızlı bir şekilde alınarak hemen yer seçimine geçileceğini belirten Vali Çetin Oktay Kaldırım, Hem riskli alan hem de Afete maruz riskli alan karanının çıkmasını ben istedim. Bunu kiracılar var ruhsatsız binalar var. Sadece Afete maruz bölge oldu mu vatandaş yararlanamıyor. Riskli alan ve afete maruz bölge ilan edildi mi vatandaş iki kanundan da faydalanacak. Bu vatandaşın lehine bir durum. Bu kesinleşti teklifimiz kabul edildi. Türkiye de iki kanunu birden kazanan il olduk şeklinde konuştu.

Vali Çetin Oktay Kaldırım,” Çevre ve şehircilik Bakanlığı teknik elemanları geldi. Bize belirtilen Maden de ki o bölgenin acil olarak boşaltılması yönünde rapor sunuldu. Bizde o bölgenin tahliyesini yapmaya başladık. Maden ilçemizi sık sık ziyaret edeceğim. Hızlı şekilde işyeri ve konut yapımına başlamak için çalışmalar yapıyorum. Yer seçimini tamamladıktan sonra hemen konut yapımını için kolları sıvayacağız. Vatandaşlarla yaptığım görüşmelerle vatandaş tahliye konusunda ikna olmaya başladılar ve olayın ciddiyetinin farkında.” Dedi.

SORUŞTURMA AÇTIM BEN O RAPORU GÖRMEMEZLİKTEN GELEMEM

Elazığ Valisi Çetin Oktay Kaldırım,” En son gelen rapor da heyelan doğal bir heyelan ama, işletmenin dökmüş olduğu cüruf bu heyelanı hızlandırmıştır şeklinde bir rapor.  Bu firmanın muhatabı Enerji bakanlığı Maden işleri genel müdürlüğü. Bende gerekenin yapılması için hem soruşturma açtım. Bakanlığın gelip burada inceleme yapması lazım. Şirketin döktüğü cüruf ile ilgili konu A dan Z ye kadar masaya yatırılması lazım. Zaten vatandaşın sürekli gündeme getirdiği konu bu. Vatandaşın bu konuda talebinin karşılanması gerekir. Bize gelen raporu görmemezlikten gelemeyiz. Rapor da çok eskiden gelen heyelan var.  Yıllar da tespitler var 1970 yıllardan beri meydana gelen heyelan var ama, Rapor da 2007-2015 dönemleri arasında dökülen cüruf un heyelanı hızlandırdığı yönünde bu konunun direk muhatabı Maden işleri genel müdürlüğü ben telefonla da görüştüm hemen gelip incelemeyi soruşturmayı yapıp ona göre karar verecekler.” Dedi.

CÜRUF DÖKÜMÜ HEYELANI HIZLANDIRMIŞ

Vali Çetin Oktay Kaldırım,” Maden ilçemizle ilgili daha önce çok sayıda rapor hazırlanmış ama şu an tek rapor gündemde. Daha önce Fırat Üniversitesinin raporuna firma dava açmış ve cevabı bir yazı yazmış ve kafalar karışmış. Bu işi en iyi bilen KTÜ, ODTÜ bunlar AFAD ile çok ciddi bir çalışma yaptı. Çıkan raporda artık burada yerleşim alanı olamaz. Heyelan geçmişten gelen bir heyelan, curuf dökümü bunu hızlandırmıştır. Ama tahliye edilmeden sorun çözülmeden cüruf kaldırılamaz. Bu teknik olarak mümkün değil. Orada yapılan bir çalışma heyelanı hızlandırır. Daha kötü sonuçlar olabilir bir an evvel buranın afet bölgesi ilan edilmesi gerekir diye rapor çıktı. “ şeklinde konuştu.

Yaptığım görüşmelerde herkes artık olayın ciddiyeti kavramış. Vatandaş artık bir an evvel yerlerimiz yapılsın noktasına geldi bu sevindirici.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Elazığ'da kesinleşmiş hapis cezaları bulunan 27 şahıs yakalandı
Elazığ'da kesinleşmiş hapis cezaları bulunan 27 şahıs...
Elazığ'da yağışlarla birlikte istinat duvarı çöktü
Elazığ'da yağışlarla birlikte istinat duvarı çöktü